Filosofie en poëzie



Een koppig wolkje

Platform voor filosofie en poëzie


Ons initiatief komt voort uit de ontmoeting tussen een aantal dichters, kunstenaars en filosofen. En uit de gedeelde intuïtie dat die ontmoeting het begin zou kunnen zijn van meer. Maar van wat dan precies…? Van een avond in een goed verlichte zaal om te beginnen. Met op het podium een schermutseling tussen poëzie en filosofie misschien? Of een serie geestverruimende gesprekken? Een multimediaal Gesamtkunstwerk? Een wedstrijd op de plastic acht van een racebaan. Iemand dacht aan een koppig wolkje.  

Waar de intuïtie heel duidelijk over was: zo’n avond zou ruimte moeten bieden aan de spontaniteit en het onverwachte. De intuïtie wilde vrij spel in plaats van voorspelbaarheid, geen droge lezingenreeks ex cathedra, eerder ontmoetingen, en confrontatie! Voordracht en discussie naast pianomuziek en beeldende kunst. Het musische naast het cerebrale. Uitgangspunt bij dit alles: nieuwsgierigheid naar elkaars werelden.

Sommigen onder ons bleken gefascineerd te zijn door de megalomane greep op het geheel. In een tijd waarin de wetenschap de werkelijkheid poogt te ontleden tot in haar kaalste basiselementen, en onze ziel wordt omgezet in DNA, kun je zo’n fascinatie unzeitgemäss noemen. Maar wees gerust: wij zijn geen wetenschapsontkenners (er zijn gepromoveerde academici onder ons!) noch geborneerde cultuurpessimisten, wij vinden alleen maar dat het evenwicht een beetje zoek is.

De mens als knooppunt van vraag- en aanbod, als koopwaar? Of als economische prestatiemachine? Wij zijn niet links of rechts (of wel), wij zijn niet tegen de economie (zoals we ook niet tegen de Alpen of het weer zijn) maar wij vinden dat de postpostmoderne mens zich meer en meer laat beroven van zijn beste mogelijkheden. Dat hij zichzelf ervan berooft.

Wij willen contemplatie, reflectie en vertraging tegenover de onverschillige snelheid van de algoritmen en modellen. Wij willen de mens niet apathisch en passief of onderhorig aan de instrumentele rede, maar wakker en betrokken. Cultuur en onderwijs niet als speelbal van de markt, maar als proeftuin en ruggengraat. Wij willen de innerlijke ervaring naast de rede. Wij willen poëzie! Wees welkom om mee te maken waar het koppige wolkje ons brengen zal!

Op zaterdag 1 februari 2020 vindt een openingssymposium plaats in theater Perdu te Amsterdam (zie hier). Ook avonden in Leeuwarden en Gent zijn in de maak. In juni 2019 verscheen onder redactie van Rico Sneller en Jozef Waanders een themanummer van Filosofie-Tijdschrift over filosofie en poëzie (zie: filosofie-tijdschrift.nl) 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Cursus "Filosofie van de mystiek. Carl du Prel (1833-1899)"

Ulysses and the Cyclops

Perfect Storm - Video Podcast Series on Synchronicity